Seamaster 2018 ITTF World Tour , Asarel Bulgaria Open

Posted by

Bár a 2018-as Bolgár Nyílt Asztalitenisz Kupa nem a legrangosabb, platinum sorozatba tartozó esemény, de idén sok nagy név is elindult. Dima Ovtcharov például csak a legjobb 16 közé jutott be, ahol Zheng Peifeng kínai játékostól kapott ki. A legnagyobb meglepetést azonban az angol Liam Pitchford okozta, aki 4-2-re legyőzte a főtábla első körében a kínai Ma Longot (mérkőzés összefoglalója).

A férfiak egyéni küzdelmeiben a japán nemzeti csapat jó szereplése mindenképpen kiemelés érdemel. Sok szép győzelmet arattak és a főtábla felső ágában két japán versenyző játszotta az elődöntőt is. Végül a döntőben a kínai Xu Xin valamint a japán Kenta Matsudaira játszotta találkozott. Az első két szett nagyon szorosra sikerült, de azután valahogy a japán játékos önbizalma egy kicsit alábbhagyott, Xu Xin pedig egy inkább belelendült. A vége felé kifejezetten látványos labdameneteknek örülhetett a közönség, de Xu Xin győzelme megérdemelt volt.

A női egyéni küzdelmekben nem volt meglepetés, hogy a döntőben két kínai játékos találkozott. A világ mostani női legjobbja, Ding Ning találkozott a szintén kínai Wang Yidivel. Nagyon szoros küzdelmet láthattunk, mindkét versenyző megtett minden tőle telhetőt. Wang Yidi talál egy kicsit meg is lepte ellenfelét gyorsaságával, ami nagyon ritka dolog, hogy Ding Ningnél valaki gyorsabb tud lenni és viszonylag kevés labdát rontani e mellett. A világelső viszont a taktikáján kívül a szerváinak köszönhetően végül is nyerni tudott 4-3-ra. Azt az elsöprő koncentrációt és akarást, amit tőle láthattunk az utolsó szettben, azt hiszem, mindenki irigyelheti.

A férfi párosok küzdelmében szinte a papírforma érvényesült teljes egészében, hiszen a kínaiak játszottak a japánok ellen és az egyéni döntős Xu Xin is ott állt az asztal mellett. A mérkőzés elején főként Ma Long bizonytalankodott Xu Xin oldalán, így 1-1 lett a szettekben. A japán Morizono Masataka, Yuya Oshima páros meg-meglepte az esélyesebb párost, ahogy azonban Long kapitány magára talált, úgy el is dőlt a mérkőzés és a kínai páros nagy fölénnyel nyerte meg a kupát.

A női párosok között, minő meglepetés, ismételten kínai és japán versenyzők álltak asztalhoz. A japán Mima Ito, Ishikawa Kasumi kettős gyors kezdéssel lepte meg a kínai Liu Gaoyang, Zhang Rui kettőst, de a szett második felében beindult a kínai henger és hiába volt a 6 pontos előny, mégis a feljövő kínaiak nyerték a nyitó szettet. A kínai henger azonban rövid életűnek bizonyult és a második szettben már nyoma sem maradt, ehelyett a Liu/Zhang páros sokat rontva erőltette a rövid pontokat, talán túlságosan is. A másik oldalon Mima Ito nagyon jó napot fogott ki, zseniális labdákkal és eredményes szervákkal kápráztatott el mindenkit. Végül ez lett a döntő faktor és ez a kupa lett az egyedüli, amelyik nem Kínába, hanem Japánba került.

A magyar versenyzők közül Póta Georginának sikerült csak bejutnia egyéniben a főtáblára, ahol először hatalmas küzdelemben nyert a koreai Kim Hayeong ellen, majd a legjobb 16 között kapott ki a japán Shibata Sakitól. A párosok között Ecseki Nándor és Szudi Ádám a főtáblára jutva nyert először egy török páros ellen, majd kapott ki egy tájpeji kettőstől.

A jövő héten rendezik meg a Cseh Nyílt Kupát, ahol már kevesebb nagy név lesz jelen, de megint szurkolhatunk magyaroknak – ott lesz Ecseki Nándor, Lakatos Tamás, Szudi Ádám, Majoros Bence, valamint Póta Georgina, Pergel Szandra, Madarász Dóra, Bálint Bernadett és Fehér Orsolya is.

Leave a Reply