2018 ITTF World Tour Platinum Qatar Open

Posted by

A 2018. év első platinum fokozatú versenyét rendezték Qatarban, ahol a legnagyobb játékosok mutathatták meg aktuális formájukat. A legtöbbjüknek sikerült eljönni, sajnos viszont sem Ma Long, sem Dimitri Ovtcharov nem voltak jelen. A férfiak egyéni küzdelmeiben a meglepetés ember ezúttal a brazil Hugo Claderano volt, aki a döntőbe vezető útján legyőzte az aktuális világranglista vezető Timo Bollt, valamint a kínaiak feljövő csillagát, Lin Gauyuant is. Mind a két mérkőzésen meggyőzően játszott és sokan a döntőbeli győzelemre is esélyesnek tartották. A másik ágon Fan Zhendong jutott be a döntőbe, aki Xu Xin búcsúztatta az eggyel korábbi fordulóban. A döntő tulajdonképpen simának tűnhet az eredmény alapján, hiszen a kínai játékos 4-0-ra nyert, de az első szettben a brazil 7:2-ra, a másodikban pedig 7:4-re is vezetett. Fan Zhendongnak így kapaszkodnia kellett, de mindig jól összejöttek a dolgok a szettek végére.

A női egyesek között Liu Shiven és Wang Manyu mérkőzött meg a döntőben. Wang kezdett jobban, talán az elődöntőben Chen Meng elleni lendületét folytatva, az első két szettet meg is nyerve. A harmadik szettben még 6:2-re is vezetett és abszolút esélyesként mutatkozott, de ezen a ponton sikerült Liu Shivennek fordítania. A harmadik szettben feljött 9:9-re és nyerni is tudott. Innen pedig már nem volt megállás és Liu Shiven minden további szettjét megnyerve boldogan köszönhette meg Qatar városának a gyönyörű élményeket és ígérte meg, hogy 2019-ben is visszatér.

A férfi párosok küzdelmeiben ismételten kínai siker született. Xu Xin és Fan Zhendong párosa legyőzte a japán Jun Mizutani és Oshima Yuya kettősét a döntőben 3:1 arányban. A japánok meglepték az első szettben a kínai esélyeseket, de utána már nem volt esélyük. A tavalyi düsseldorfi páros világbajnoki cím után most a qatari bajnoki cím is meglett a Xu Xin, Fan Zhendong duónak.

A női párosok küzdelmében a hat héttel korábban, budapesti mérkőzés újrajátszására került sor, ahol is Chen Ke és Wang Manyu kettőse kikapott a Chen Xingtong és Sun Yingsha párostól. Qatarban viszont úgy tűnik, hogy a budapesti ezüstérmesek jobban végezték el a házi feladatot és most már felkészültebben álltak asztalhoz. Az első szett után viszont Chen és Wang átvették az irányítást és gyors 3-1-es szettekben győztek, kiérdemelve a qatari serleget.

A magyarok közül Lakatos Tamás a 7. selejtező csoportban két vereséget szenvedett el és így nem jutott a főtáblára, Kosiba Dániel a 28-as csoportban egy győzelemmel és egy vereséggel búcsúzott a küzdelmektől, Pergel Szandra a 9. selejtező csoportból nem jutott tovább, Madarász Dóra harmadik helyen végzett az 5. selejtező csoportban két vereséggel, valamint a két lány párosa a selejtező fordulóban éppen csak 3-2-re kikapott egy tájföldi, cseh párostól.

Leave a Reply