2017 ITTF férfi egyéni világkupa

Posted by

A belgiumi Liégeben rendezett meghívásos versenyen az aktuális világbajnokkal, kontinens bajnokokkal, kontinens bajnokság 2. és 3. helyezettjeivel, összesen 20 indulóval kezdődtek meg a küzdelmek.

Ebben a kitűnő mezőnyben végül a döntőben egy német háziversenyt láthattunk, ahol Dimitri Ovtcharov legyőzte a kupa legtöbb élményt szolgáltató játékosát Timo Bollt. A döntő viszonylag simára sikerült és a világranglista 4. helyén álló Dima megérdemelten győzött 4:2 arányban.

Bár az izgalmak már akkor kezdődtek a kupán, amikor kiderült, hogy a két esélyes kínai résztvevőt egy ágra sorsolták és így még a döntő előtt találkozni fognak. Ekkor azonban még senki sem sejthette, hogy ennél sokkal érdekesebb dolgok lesznek majd, mindez a 36 évesen a legidősebb résztvevő Timo Bollnak köszönhetően.

Timonak az első mérkőzésén Gustavo Tsuboi ellen kellett megküzdenie. A mérkőzés elején a német játékos mintha aludt volna, bár megnyerte az első két szettjét, de az inkább a szerencséjének volt betudható, mint a mutatott formájának. Sokat segített neki a tapasztalata és sokszor meg is tudta lepni a brazilt. Végül megérdemelten ment tovább a következő körbe.

A második körben: Timo Boll – Lin Gaoyuan. A “gyengébbik” kínai játékos ellen megint gyengén kezdett. Az első két szettet simán hozta  Lin, utána viszont Timo kezdett jobban alkalmazkodni a játék addigi menetéhez. Feljött egyenlő szintre és innentől kezdve minden szett 2 ponttal dőlt csak el. Amikor már 3-1 re vezetett a kínai játékos, nem sokan fogadtak volna a fordításra. De nem ez volt a csúcs. Az utolsó szettben Lin nagyon összeszedte magát. Szépen odafigyelve, koncentrálva, meggyőző játékkal elhúzott és egészen 10-4-ig menetelt. Ott viszont megállt, de teljesen. 6 meccslabda elvesztése után 10-10-nél megint jött a ki nyer 2 ponttal játék. A kínai játékos idegei már nem bírták tovább és 11-13-ra ki is kapott.

A harmadik körben: Timo Boll – Ma Long. Mindenki arra gondolt, hogy a világelső már biztosan megálljt parancsol a német hengernek. Az mérkőzés első fele így is alakult. 3-1-ig Ma Long diktált és Timo Boll csak kapaszkodni tudott. Itt viszont a német, saját bevallása szerint, váltott egy nekem minden mindegy, most már csak élvezem a játékra. Ezt Ma nem vette észre, valami változott, de ő nem reagált erre megfelelően. Hogy mikor kezdte elhinni a német, hogy akár ez is sikerülhet, azt nem tudjuk, de a döntő szettben már ő ment mindig elöl és Ma Long csak utolérni próbálkozott. Igaz 10-10-nél ez másodszor is sikerült a szettben, de mégis Timo Bollé lett a következő két labda és a meccs is.

Leave a Reply