Kínai Nemzeti Játékok 2017

Posted by

Sokszor hallhattuk már, hogy egy-egy kínai belső versenyt, vagy ázsiai pénzdíjas versenyt sokkal nehezebb megnyerni, mint egy ITTF versenyt, mert nincs limitálva a kínai versenyzők száma. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a Kínai Nemzeti Játékok az egyik legfontosabb esemény a sport és politikai vezetés számára, akkor a tét most tényleg nagy lett. Utoljára a Ma Long, Xu Xin, Fan Zhendong trió a Kínai Nyílt Tornán volt jelen – a rangos események közül – azóta csak találgatni lehet, hogy mennyi kárt okoztak maguknak a nyílt szembeszegülésükkel az edzőváltás ügyében. Ezért számukra a jó szereplés itt létfontosságú volt.

Férfi egyéni: Ma Longról az utóbbi időben sok negatív hírt lehetett hallani, mert egyrészt egészségügyi problémákról beszélnek (injekciók száma megnőtt tavalyhoz képest), másrészt a leváltott edző talán hozzá állt a legközelebb. Ezen felül a csapatversenyek során nem várt vereségekbe is beleszaladt. Fan Zhendong, az ifjú titán, folyamatosan fejlődik a másik oldalon, minden mérkőzéssel gyűlik a tapasztalat. Vajon mikor éri utol a ‘kapitányt’?
Hát most megkaptuk a választ. Ma Long még mindig a legjobb. Bár nehéz volt, de jól tartalékolt a végére, meg tudta nyerni ezt a nagyon fontos eseményt. Látszik a mérkőzés utáni őszinte örömén, hogy sok energia és erőfeszítés árán jutott el ide.

Női egyéni: Ding Ning és Liu Shiwen találkozott a döntőben. Mind a két versenyző kirobbanó formában van, amit nemcsak a verseny során, de itt a döntőben is megcsodálhattunk. Az első szettben Ding Ning mintha egy kicsit még nem pörgött volna fel a megfelelő sebességre és Liu Shiwen megcibálta az oroszlán bajszát. A második és a harmadik szettben viszont Ding megmutatta, hogy az ő reflexe a gyorsabb és ő tud még a labdánál is gyorsabban pattogni az asztal mellett. Liu aztán a negyedik szettben nem erőltette a gyors játékot, hanem kicsit lassítva, technikás labdákkal megint ő került felülre. Az ötödik szettben megint Ding játéka következett – ő tudott közelebb maradni az asztalhoz. Az utolsó szettben Liu megint próbálkozott a technikásabb megoldásokkal és úgy tűnt, hogy meglesz neki a hatodik szett, de fortuna közbeszólt így 11:9-re Ding hozta a szettet, 4-2-re pedig a meccset. Megérdemelten.

Férfi páros: A döntőben Xu Xin, Ma Long párosa találkozott Fan Zhendong és Zhou Yu párosával. Itt is sikerült a triónak bizonyítania, hogy még mindig ők a legjobbak, nem lenne jó kihagyni őket a válogatottból. Nagyon egyenlő küzdelemben a Fan/Zhou páros nyert a döntő szettben két ponttal. Talán Xu hibázott egy nagyon kicsivel többet és ez volt a vesztük, de ha fordítva jön az utolsó két pont, akkor is igazságos lett volna.

Női páros: A női egyes két résztvevője, Ding Ning és Liu Shiwen, most az asztal egyik oldalán állt együtt, a másikon pedig Sun Mingyang és Sun Wenlei párosa. A sokkal esélyesebb, erősebb játékerőt, valamint jobb kezes – bal kezes kedvezőbb felállást is figyelembe véve Ding és Liu 3-0-ás győzelme nem okozott senkinek meglepetést. A győztesek meccs utáni reakcióján látni is lehetett, hogy ezt szinte edzőmérkőzésként tudták le.

Leave a Reply